torstai 26. marraskuuta 2015

Älä osta mitään-päivä 2015: Kestävä joulu


Varoitus! Sisältää syvällisempää settiä kuin oli alunperin tarkoitus!

Huomenna (27.11.) vietetään Yhdysvalloissa Black Fridayta. Kiitospäivän jälkeinen perjantai on perinteinen joulusesongin avauspäivä kaupallisessa mielessä ja vuoden suurin yksittäinen ostospäivä, sillä huikeat alennusmyynnit kuuluvat myös osaltaan tähän "mustaan perjantaihin". Viime vuosina tarjouksia on Suomeenkin alkanut ilmestyä Black Friday-nimikkeen alla ja niin paljon kuin aina alennuksia arvostankin, tuntuu konsepti vähän väkisin päälle liimatulta - sillä ei kuitenkaan ole minkäänlaista kosketusta meidän historiaamme tai perinteisiimme. Pakko tosin myöntää että en ole pahastunut samalla tavalla esimerkiksi Halloweenin rantautumisesta Suomeen, vaikka siinäkin paljon eroavaisuuksia kekrin tai pyhäinpäivän perinteisiin on, kuulun kuitenkin siihen ikäluokkaan joka tv:n välityksellä on vahvasti saanut osansa Yhdysvaltojenkin perinteistä.

Huomenna vietetäänkin osuvasti Black Fridayn "vastavoimana" Älä osta mitään-päivää ja päätinkin tähän ajatukseen tarttua tämän vuoden teeman ollessa "Kestävä joulu".


Kuva Luontoliiton sivuilta

"Kampanja haastaa viettämään ekologisempaa joulunaikaa ilman ylenpalttista tavaran ja ruuan määrää. Fiksuilla ostospäätöksillä voi vähentää jouluna syntyvän jätteen määrää. Esimerkiksi ruokaa ostetaan jouluna usein tarpeettoman paljon, jolloin suuri osa  jää syömättä ja päätyy roskiin. Läheisiä taas voi muistaa kestävillä, kierrätetyillä tai aineettomilla lahjoilla", kertookin Ilona Bontenbal Luontoliiton tiedotteessa (http://www.luontoliitto.fi/ajankohtaista/tiedotteet/aom-paiva-27-11-2015)

Koitan välttää turhaa paatoksellisuutta puhuessani joulusta ja kulutuksesta ja myönnän että itsekin olen osani hutiostoksia tehnyt elämän varrella. En pidä itseäni mitenkään yltiövihreänä kuluttajana, mutta nykyään tulee ostoksia tehdessä mietittyä yhä enemmän myös muita tekijöitä, kuin välitöntä ostelun tuomaa mielihyvää.
Ymmärrän myös toisen näkökulman taloudellisista vaikutuksista etenkin pienyrittäjien arjessa, jossa jokainen euro tulee varmasti tarpeeseen. Tosin koen, että paikallisen käsityöläisen tukeminen ostoksia tehden on hyvin eri asia kuin miljoonien muoviturhakkeiden rahtaaminen toiselta puolen maailmaa: mieluummin nyrkkipaja kuin hikipaja!

Nykyään meillä vaan on niiiiin käsittämättömän paljon tavaraa elämässämme, että kannustan jokaista edes hetken ajattelemaan myös kauaskantoisempia seurauksia ostopäätöksiensä äärellä. Koitamme elää kuitenkin rajattoman kasvun taloudessa rajallisten resurssien planeetalla, jonka jokainen ymmärtää pitkällä tähtäimellä mahdottomaksi yhtälöksi. Oon huomannut että etenkin perheellistymisen jälkeen tulee nykyään erilailla mietittyä millaisen maailman muovilauttoineen ja ympäristökatastrofeineen sitä lapsilleen on joskus jättämässä.

Plastic crap


Koska joulu kuitenkin on lempivuodenaikani, koitan löytääkin jatkossa(kin) järkevämpiä ja ekologisempia tapoja muistaa läheisiäni ja jättää edes osan turhasta krääsästä ostamatta. Ajattelinkin huomenna listata joitakin ideoita, kuinka valmistella ja viettää joulua vähemmän kulutusjuhlan ja enemmän sen kaiken muun mukavan merkeissä. Hyviä ideoita voikin lähteä katsastamaan vaikka heti osoitteesta http://alaosta.fi/kestavajoulu/

Joten vaikka huomenna ostaisitkin jotain, toivon että pohdit hetken hyllyjen äärellä "tarvitsenko tätä todella ja millaisia vaikutuksia juuri minun valinnoillani on?"Ei kommentteja:

Lähetä kommentti